duminică, 29 ianuarie 2012

Cartofi natur cu usturoi

Ingrediente:
1.5 kg. cartofi rosii
2 catei de usuroi
5 linguri ulei
sare
patrunjel tocat

Curatam cartofii, ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare.
Dupa ce s-au fiert se scurg de apa, se sareaza (dupa preferinta), se pune uleiul, usturoiul pisat si se amesteca bine. Deasupra putem presara patrunjel verde tocat.

Voila...


sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Friptura de ceafa de porc

Ingrediente:
1 - 1.5 kg. ceafa de porc
6 catei de usturoi
5 linguri ulei
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita boia dulce
1/2 lingurita boia picanta

Amestecam 2 linguri de ulei cu condimentele mentionate. Ungem carnea cu acest amestec si o dam la frigider pentru cateva ore pentru a se marina bine.
Apoi o asezam intr-o forma termorezistenta si o acoperim cu usturoiul taiat feliute
Punem restul de ulei si un pahar de apa
Acoperim forma cu un capac sau cu folie de aluminiu si o dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 2 - 3 ore... pana ce carnea este moale
Pe parcurs trebuie sa verificati daca nu a secat de apa iar daca este cazul se va mai adauga apa.
Cand carnea este moale, o scoatem din cuptor si o lasam putin la racit
Apoi o feliem si punem inapoi in sos feliile de carne

vineri, 27 ianuarie 2012

Tocanita de cartofi cu afumatura

Ca la mama acasa :)

Ingrediente:
500 gr. carnat afumat
500 gr. costita afumata
2 cepe mari
1 ardei gras
5-6 cartofi medii
4 catei de usturoi
1 paharel de bulion
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper
1 lingurita vegeta (optional)
5 linguri de ulei
patrunjel

Calim ceapa taiata julien in ulei pana ce devine aurie
Adaugam boia si piperul si mai lasam putin la calit
Apoi carnatul si costita si lasam 10 min. la calit
Dupa ce carnea s-a calit, adaugam ardeiul si vegeta (optional), bulionul, usturoiul si apa cat sa acopere carnea
Lasam carnea la fiert pana ce este aproape fiarta, apoi adaugam cartofii taiati cubulete si mai punem putina apa
Totul se fierbe pana ce cartofii sunt moi moi...
La final presaram patrunjelul...

Pofta buna!



joi, 26 ianuarie 2012

Cartofi la cuptor cu unt

Ingrediente:
1.5 kg. cartofi
100 gr. unt
sare
patrunjel tocat

Curatam cartofii si ii taiem in 4 pe lung
Ii saram si deasupra asezam untul taiat cubulete
Acoperim forma termorezistenta cu folie de aluminiu si dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 30 - 45 min. sau pana ce cartofii sunt moi
Scoatem forma din cuptor si presaram cartofii cu patrunjel verde tocat
Si cam atat :)

miercuri, 25 ianuarie 2012

Ceafa de porc la tigaie

Ingrediente:
1 kg. ceafa de porc
ulei
sare, piper

Feliem ceafa si o saram si piperam
Ungem putin tigaia cu ulei apoi punem carnea la prajit (tigaia trebuie sa fie foarte fierbinte cand adaugam carnea)
Se prajeste bine pe ambele parti
Si se serveste alaturi de orice garnitura.
Noi am servit-o langa niste cartofi la cuptor cu unt... Mmmm ce bun a fost :)

marți, 24 ianuarie 2012

Prajitura cu aluat ras


O prajitura usor de facut... si foarte frageda

Ingrediente:
3 galbenusuri
80 gr. zahar
1 margarina
3 linguri smantana
2 linguri ulei
1 plic praf de copt
300 gr. faina

dulceata / gem

3 albusuri + 150 gr. zahar (pentru bezea)

Mixam galbenusurile cu zaharul pana ce se topeste zaharul. Apoi adaugam margarina (la temperatura camerei), smantana, uleiul si la final faina amestecata cu praful de copt.
Aluatul obtinut este un aluat relativ moale.
Intindem 3/4 din aluat in tava si punem tava in frigider
1/4 din aluat il punem intr-o punga sau in folie alimentara si il dam la congelator pana ce a inghetat bine. Intre timp mixam albusurile impreuna cu zaharul pana ce se topeste zaharul.
Dupa ce a inghetata aluatul, scoatem tava din frigider si intindem uniform dulceata
Apoi albusurile batute spuma si deasupra radem aluatul inghetat.
Dam prajitura la cuptor preincalzit la 175 - 180 grade pentru 30 - 35 min.
Dupa ce am scos-o, o lasam la racit in tava.
Pofta buna!

vineri, 13 ianuarie 2012

Treccia ripiena salata


... numele nu va spune nimic, asa-i? Nici mie :)))) Eu as fi numit reteta "Franzela umpluta" :)

Ingrediente aluat:
500 gr. faina alba
20 gr. zahar
50 gr. untura sau margarina
8 - 10 gr. sare
20 gr. drojdie proaspata sau 1 plic de drojdiuta uscata
250 gr. apa

Ingrediente umplutura:
5 - 7 felii mari de salam
3 - 5 felii de sunca
100 - 150 gr. cascaval
1/2 ardei rosu
cateva masline taiate felii

Pentru uns:
1 galbenus
1 lingura de lapte

Punem toate ingredientele pentru aluat in masina de paine si selectam programul "aluat" care va framanta + dospire aluat in 1.5 ore.
Sau amestecam toate ingredientele si le framantam cu mana cca. 5 - 10 min apoi lasam aluatul sa creasca 1 ora.



Pana ce creste aluatul pregatim ingredientele pentru umplutura


Apoi intindem aluatul (direct pe hartia de copt pe care punem putina faina)

Taiem aluatul ca in imagine
Asezam ingredientele



Si impletim fasiutele - din dreapta o fasie peste care punem una din stanga si tot asa mai departe
Ungem cu galbenusul amestecat in prealabil cu 1 lingura de lapte si introducem la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 - 35 min... sau pana ce aluatul este maro-auriu deasupra

Aceasta franzela se poate servi calda dar si rece este foarte buna.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...